כיצד מטפלים בירידה בשמיעה בתדרים גבוהים?
ירידה בשמיעה היא מאפיין מאוד שכיח של אנשים בגיל השלישי. למעשה, אחד מכל שלושה אנשים בני 65 ומעלה סובל מליקוי כלשהו בשמיעה. למרות זאת, ירידה בשמיעה בתדרים גבוהים יכולה להיגרם הרבה קודם, כתוצאה מחשיפה ממושכת לרעש. ליקוי שמיעה בהגדרתו הוא כל מצב שבו ישנה פגיעה ביכולת לשמוע צלילים מסוימים. ברוב המקרים, כשמדובר על לקות שמיעה שהיא תוצאה של הזדקנות או של חשיפה ממושכת לרעש – הפגיעה הראשונית היא פגיעה בשמיעה של התדרים הגבוהים.
ירידה בשמיעה בתדרים גבוהים
במצב בו נפגעת היכולת לשמוע בבירור תדרים גבוהים, אותיות כגון צ, ק, ט, ק ו-ש לא נשמעות ברור, והדבר פוגע מאוד ביכולת להבין את הדיבור. כמובן שהליוקי מחמיר כשתנאי השיחה קשים יותר, ולכן כשנמצאים במקום הומה – הליקוי מורגש עוד יותר.
איך מזהים ירידה בשמיעה?
כדאי מאוד להגיע אל מכון שמיעה לביצוע בדיקת שמיעה, אם חווים אחד או יותר מהמצבים הבאים:
- לא מבינים את הנשמע
- שומעים תלונות מחברים ומקרובים על כך שלא שומעים טוב
- מבקשים יותר ויותר מאנשי שיחתכם לחזור על דבריהם
- לא עונים כשפונים אליכם
- לא צוחקים או מגיבים במקומות הנכונים
- מרגישים מחוץ לעניינים
- התשובות שלכם לא קולעות בדיוק לנושא השיחה או שהן הופכות להיות כלליות מאוד ולא מחייבות
- מפספסים צלצולי טלפון או דפיקות בדלת
- הטלוויזיה פועלת בעוצמה גבוהה מאוד
- מוצאים את עצמכם נעזרים בקריאת שפתיים
אם אתם מזדהים עם המצבים האלה, חשוב מאוד לפנות למכון שמיעה. איתור הבעיה וטיפול מוקדם בה יכול לשפר את איכות חייכם בצורה משמעותית.
איך מטפלים במצב של ירידה בשמיעה בתדרים גבוהים?
הטיפול במצב של ירידה בשמיעה בתדרים גבוהים ובכלל מתבצע באמצעות התאמת מכשיר שמיעה. על מנת להשיג את התוצאות הטובות ביותר אשר יאפשרו לכם להמשיך בשגרת החיים, יש לבצע בדיקת שמיעה במכון שמיעה מוסמך. את תוצאות הבדיקה יהיה עליכם להעביר לאודיולוג, ועל פיהן הוא ימליץ לכם על מכשירי השמיעה שיוכלו לעזור.
סוגי מכשירי שמיעה
היום יש סוגים רבים של מכשירי שמיעה, הנבדלים ביניהם לא רק במיקום באוזן, אלא גם בהתאמה לבעיה ספציפית.
- מכשירי שמיעה בתוך האוזן – מכשירים הנחלקים לשלושה סוגים, האחד קטן ומוסתר כולו בתוך תעלת השמע, השני מתבלט מעט מעבר לאפרכסת ושלישי המוחדר כולו לאפרכסת.
- מכשירי שמיעה מאחורי האוזן – מכשירים המותקנים מאחורי האוזן ומצוידים באוזנייה שדרכה שומעים את הקולות והצלילים. מכשירים אלה נחלקים לשני סוגים – Open fitting – מכשירים בעלי צינורית דקה שמשאירה את תעלת האוזן פתוחה ומכשירי RIC אשר הרסיבר שלהם ממוקם ממש בתוך תעלת האוזן ומשפר את איכות השמיעה בצורה משמעותית.
המכשירים המתאימים למצב של ירידה בשמיעה בתדרים גבוהים הם מכשירי Open fitting. מכשירים אלה הינם בעלי צינורית דקה שמשאירה את תעלת האוזן פתוחה, כך שאת הצלילים הבינוניים והנמוכים ניתן לשמוע כרגיל. המכשיר עצמו משפר את שמיעת התדרים הגבוהים, וכך מושגת שמיעה כוללת של הקולות והצלילים.
לסיכום – אם אתם חשים ששמיעתכם נפגעה, ההמלצה שלנו היא לגשת לבצע בדיקת שמיעה ולהביא את תוצאותיה למכון שמיעה. אם יסתבר שאכן יש לכם ירידה בשמיעה בתדרים גבוהים, יותאם לכם מכשיר שמיעה, אשר אם תיעזרו בו תשפרו בצורה משמעותית את איכות חייכם. בהצלחה!