מדוע אסור לדחות תהליך שיקום שמיעה?
אנשים רבים מדחיקים את העובדה שיש להם בעיה רפואית מסוימת ולעיתים קרובות הם לא מטפלים בה כלל. כשדוחים את הטיפול או לא מטפלים בבעיה, היא מחמירה עם הזמן ולעתים פרק הזמן שחלף יצר מצב שהטיפול יהיה הרבה פחות אפקטיבי, אם בכלל.
יכולת השמיעה של אנשים רבים פוחתת עם השנים. קשה להם להכיר בעובדה זו, אף על פי שבגיל מבוגר, זו תופעה נפוצה. רבים מהם לא מטפלים בנושא שיקום שמיעה שהוא חשוב ביותר.
הרתיעה של חלק מהציבור מחיבור מכשיר שמיעה
הסיבות לאי ביצוע פעולות שיקום שמיעה הן רבות כמו לדוגמה העובדה שהם אינם בעלי חוש טכני מפותח ולכן יהיה להם קשה להפעיל מכשיר רפואי הצמוד לגופם, עקב חוסר הנוחות בעובדה שמכשיר כזה נראה לעיני כל ועוד. בתחושה של רבים מהם, כל זמן שאפשר לדחות את הנושא לגיל מבוגר יותר, הם ממתינים. חוסר המודעות לחשיבות הטיפול המוקדם בשיקום שמיעה וההדחקה המתמשכת בעובדה שכולם סביבם יודעים כי אכן רמת השמיעה שלהם בירידה.
הבעיה היא שהאנשים הללו אינם מבינים שהאוזן תאבד לאט לאט את האפשרות להבין מה שמדברים כיוון שהאוזן לא תצליח לתהות על קנקנם של הצלילים השונים. הצורך של האוזן בהגברת התהודה הוא אקוטי ולכן חשוב לטפל בנושא זה מוקדם ככל האפשר.
תהליך השיקום וחשיבותו
שיקום שמיעה הוא הליך חשוב ביותר שיש לבצע אותו כשחשים שקיימת ירידה בשמיעה. אם הנושא אינו מטופל, יוצר מצב חדש הנקרא דיסקרימינציה שבו האדם לא יבין את מה שנאמר לו על ידי אדם קרוב.
מערכת השמיעה מפעילה אלמנטים עצביים, אם הם אינם חשים שקיימת סטימולציה, הם מאבדים את חיוניותם ולכן אינם מצליחים להבין את צלילי הדיבור המתרחשים סביבם.
זו הסיבה שחשוב ליצור הגברה של השמיעה כדי שהעצבים לא יאבדו מכושר השמיעה שלהם. ברגע שמותקן מכשיר שמיעה לא ייגרם להם נזק והם ימשיכו לתפקד באופן טבעי.
כשאדם אינו שומע כראוי, קשה לו מאד להקשיב לשיחה המתנהלת בחדר. הוא מתקרב, מנסה לקלוט את תנועות השפתיים ומשתדל לקשר בין שבבי המידע שהצליח לפענח כדי להבין במה מדובר. במקרים רבים הוא אינו מבין את הנאמר לחלוטין ועקב כך הוא די מנותק מהמציאות.
חוסר ההבנה של מה שקורה סביבו בעקבות הירידה במסוגלות השמיעה, משנה את אורח חייו של האדם, הוא נמנע מללכת להצגות או להרצאות כיוון שאינו מבין את רוב ההתרחשות על הבמה ואת הנאמר בה. לאט לאט הדבר גורם גם לניתוק מקהילות חברתיות שבהן היה פעיל טרם הירידה בשמיעה, הוא נכנס לחרדות ולדיכאונות.
העיסוק בהבנת השמיעה שכל כך קשה עבורו גוזלת את מרבית זמנו ולכן המוח שלו אינו מסוגל להקדיש זמן לחשיבה עצמאית על דברים נוספים כמו ביקורת על משהו שראה או שמע, הסקת מסקנות מדברים שקרו וכו’. הסטטוס החדש יוצר עייפות, תסכול ועצבנות רבה.
עקב חוסר השמיעה, מבקש האדם ממשפחתו וחבריו שיחזרו על דבריהם שוב ושוב או יגבירו את קולם. התופעות הללו אינן נעימות עבורו וגם לא עבור מכריו. המצבים הללו גוררים את האדם לסיטואציות שבהן האפשרות לדמנציה ואולי אף למחלת האלצהיימר היא ממשית וקרובה הרבה יותר.
אם מדובר באדם צעיר יחסית שמאבד אט אט את שמיעתו, בעקבות מצב זה הוא עלול לאבד את פרנסתו כי לא יוכל לתקשר עם קולגות ולעסוק בתחום שבו עבד בכל חייו ומכשור רפואי מתאים יציל את המצב.
כשאדם רוכש מכשיר שמיעה וחוזר לשמוע כבעבר, הדבר מחזיר לו את הביטחון העצמי ואת התחושה הטובה ולכן הוא גם חש שבאופן כללי מצבו הבריאותי הוא טוב אף על פי שהשינוי היחיד שקרה הוא בנושא מכשיר השמיעה.
רותי לוינסון – המכון לשיקום השמיעה
המכון המוביל בישראל לשיקום השמיעה הוא מכון רותי לוינסון, המפעיל כמה סניפים ברחבי הארץ. המומחיות הרבה של צוותי העובדים והמחויבות שלהם, היא לעשות כל שניתן כדי לשקם את השמיעה של הלקוחות הזקוקים לכך ולאפשר להם ליהנות מאיכות חיים בזכות מכשור רפואי איכותי ואמין שישרת אותם לאורך זמן.