מהי לקות שמיעה?
לקות שמיעה הינה תופעה אשר יכולה להתרחש בכל גיל, והיא עלולה לנבוע ממום מולד או מטראומה מאוחרת למערכת השמיעה המתרחשת כתוצאה מפגיעה פיזית או מחלה. את לקות השמיעה נהוג לחלק לדרגות חומרה שונות, כאשר החלוקה הגסה היא בין אובדן חלקי ביכולת השמיעה לבין אובדן מלא. בעוד שבעבר הדבר היה נחשב לפלא טכנולוגי, הרי שכיום ישנו מענה רפואי מקיף המאפשר להקל באופן משמעותי על כבדי שמיעה.
המכניקה שמאחורי השמיעה
אוזנינו מחולקות ל-3 רכיבי שמיעה: האוזן החיצונית, התיכונה והפנימית. כל אחד מן הרכיבים משול ל”מכונה” שמטרתה היא לקלוט את גלי הקול ולתרגמם לצלילים וקולות.
גלי הקול עוברים דרך האפרכסת של האוזן החיצונית ודרך תעלת השמיעה מגיעים אל עור התוף שבאוזן הפנימית. תנודותיו של עור התוף ביחד עם עצמות זעירות עוברות אל עבר האוזן הפנימית בה ממוקם מיכל עם נוזלים הנקרא שבלול. תנודותיו של הנוזל משפיעות על שיערות זעירות הנמצאות על פני השבלול כאשר אלו מעבירות את המידע הלאה אל עצב השמיעה המקושר אל מוחנות.
סוגי לקויות שמיעה
לרוב, פגיעה באוזן התיכונה או הפנימית, היא זו אשר עלולה להוביל להופעתה של לקות שמיעה שכן אחד מתהליכי הגירוי השמיעתי נפגע וכך גם נפגם כלל תהליך התרגום עד לכדי אותות עצביים למוחנו. את הגורמים ללקויות השמיעה ניתן לחלק למספר קטגוריות:
- לקות שמיעה מולדת – לקות שמקורה נובע מפגם גנטי במבנה האוזן.
- לקות שמיעה קונדוקטיבית – ליקוי הולכתי הנגרם כתוצאה מנזק אנטומי הנגרם לאוזן החיצונית או האוזן התיכונה.
- לקות שמיעה עצבית – לקות הנגרמת עקב פגיעה בהולכה אל עצב השמיעה הממוקם באוזן הפנימית.
- לקות שמיעה משולבת – לקויות שמיעה עלולות להיגרם כתוצאה מפגיעה משולבת.
גורמים
לקויות שמיעה עלולות להיגרם ממגוון רחב של סיבות החל ממום מולד ועד לטראומה למערכת השמיעה. קצרה היריעה מלפרט על מכלול הגורמים, אך ניתן להתייחס לעיקרם:
- גיל – לקות שמיעה עצבית באוזן הפנימית היא זו הנפוצה בקרב גילאים מבוגרים ואשר מובילה לירידה הדרגתית בשמיעה. על-פי-רוב, לקות זו נגרמת כתוצאה מהתמעטות השערות המצויות על גבי השבלול.
- חולי – מחלות וזיהומים שונים עלולים אף הם להוביל לפגיעה עצבית של מערכת השמיעה. לעתים הפגיעה מתרחשת כתוצאה מן הטיפול התרופתי הנדרש.
- רעש – חשיפה לא מבוקרת לרעש בעוצמה גבוהה, הינה סיבה מרכזית לירידה בשמיעה בקרב כל הגילאים. לרוב רעש רגעי הגורם לתחושת אוטם על האוזן, איננו מוביל לפגיעה ממשית, אך חשיפה ממושכת עלולה להתבטא בנזק כרוני לתאי השיער שבאוזן הפנימית.
- גנטיקה – לקויות שמיעה כתוצאה מגנטיקה עלולות לנבוע לרוב כתוצאה ממחסור בחלבון בשם קונקסין המאפשר העברת אינפורמציה בין תאים.
פתרונות ודרכי טיפול
כיום ישנו מגוון רחב של פתרונות רפואיים שונים היכולים לסייע לבעלי לקויות שמיעה בדרגות משתנות. בין הפתרונות המוצעים ניתן למנות: מכשירי שמיעה בדגמים שונים וברמות מורכבות משתנות, המותאמים לחומרת לקות השמיעה ומקורה, שתלי שבלול המותקנים באמצעות ניתוח שיקומי-כירורגי, ניתוח לשיקום עור התוף ועצמות השמע ועזרים להגברת קול. במקרים מסוים, ישנם עזרים תרופתיים המסייעים לשיקום האוזן התיכונה.