מה הקשר בין תפקוד המוח לשמיעה?
בשנים האחרונות הרבה מאוד מחקרים עוסקים בשאלה האם יש קשר בין ירידה באיכות השמיעה לבין ירידה ביכולת הקוגניטיבית. התשובות – מרתקות.
האם פגיעה בשמיעה מביאה לפגיעה קוגניטיבית?
התשובה אינה חד משמעית. כלומר – ישנם דיווחים על פגיעה קוגניטיבית אצל חלק מהאנשים שחוו ירידה באיכות השמיעה, אולם הקשר בין השניים, אם אכן ישנו – הוא בדרך כלל עקיף. על מנת להסביר את המסקנה הזאת, חשוב קודם כל להסביר מהי קוגניציה. מדובר במכלול היכולות השכליות של האדם, לרבות היכולת לתכנן, לדמיין, למיין ועוד, יכולות אשר רובן ככולן מתפתחות במהלך החיים, אולם גם מושפעות מתהליכים שונים שעוברים על האדם – נפשיים ופיזיים כאחד.
על פי המחקרים שנעשו, אצל חלק מהאנשים אשר סובלים מפגיעה בשמיעה אכן יש גם ירידה ביכולות הקוגניטיביות וככל שליקוי השמיעה חמור יותר הירידה בקוגניציה אצל חלק מהאנשים משמעותית יותר, אבל הקשר בין הדברים הוא עקיף.
סיבות אפשריות לקיומו של הקשר בין ירידה בשמיעה לבין יכולת קוגניטיבית
כאמור, הקשר בין ירידה בשמיעה לבין רמת קוגניציה הוא איננו קשר ישיר, אולם אי אפשר להתעלם מהעובדה שהוא קיים. הסיבות האפשריות לקיומו של קשר כזה הן:
- אובדן מקור נתונים – על מנת לעבד את מה שקורה בסביבה, מוח האדם משתמש בכל החושים: ראייה, שמיעה, ריח, טעם ומישוש. ברגע שאחד מהחושים הללו נפגע, נפגעת גם יכולתו של המוח לעבד את הסביבה בצורה מלאה כפי שעשה בעבר, ויכול להיות שהדבר משפיע על הקוגניציה באופן כללי.
- ההיבט הנפשי – הרבה אנשים שסובלים מירידה באיכות השמיעה, כמו גם כל יכולת אחרת, חווים פגיעה בביטחונם העצמי וחוששים מהימצאות בחברה משום שאינם רוצים להרגיש חריגים. חששות אלה מביאים את חלקם להסתגר בבית ולבודד את עצמם מהסביבה, מה שגורם הרבה פעמים למצב נפשי ירוד במיוחד. מכיוון שהיכולות הקוגניטיביות מושפעות גם מתהליכים נפשיים, יכול מאוד להיות שההיבט הנפשי גורם אצל חלק מהאנשים לפגיעה ביכולות אלה.
דבר אחד שלגביו אין כל ספק – פגיעה ביכולת השמיעה מצריכה מאמץ קוגניטיבי גדול הרבה יותר על מנת להבין הן את הנאמר והן את הסיטואציה בכלל.
אם לסכם – פגיעה בשמיעה אינה משפיעה באופן ישיר על הקוגניציה, אולם בהחלט משפיעה עליה באופן עקיף. למרות זאת, כאשר אדם הסובל מירידה בשמיעה משתמש במכשיר שמיעה מתאים המאפשר לו לתפקד בצורה מלאה – הפגיעה בקוגניציה לא קיימת כלל או קיימת במידה מאוד מועטה.
צוות מכון השמיעה רותי לוינסון נמצא כאן על מנת לסייע לכם וליקרים לכם להתמודד עם פגיעה בשמיעה ולסייע לכם למצוא את הפתרון האופטימלי אשר יאפשר לכם להמשיך בתפקוד מלא בחיי השגרה.
לקבלת מידע נוסף צרו קשר בטל’ 073-7826054 או דרך האתר.