בדיקת ברה
אין צורך להסביר את חשיבותה הרבה של שמיעה תקינה בניהול אורח חיים תקין ותקשורת שוטפת אל מול הסביבה. בשנות החיים הראשונות היא אמצעי חיוני להתפתחות שפה ודיבור. איתור ושיקום מוקדמים של לקויות בשמיעה עשויים למנוע עיכוב בכישורי שפה ודיבור, התפתחות רגשית ויכולות קוגניטיביות.
אם ילדכם הופנה לבדיקת ברה, או שאתם עצמכם חשים ירידה בשמיעה והופניתם לבדיקה, ריכזנו עבורכם את כל המידע המקיף בנושא במאמר הבא:
מהי בדיקת ברה?
בדיקת ברה, בשמה הלועזי Brain Stem Response Audiomtery הינה בדיקה נוירו-פיסיולוגית אשר מדגימה את תגובת המוח לגירוי שמיעתי. היא בודקת את יכולת ההולכה של מסרים קוליים מעצב השמיעה שבאוזן הפנימית לגזע המוח ובכך מספקת מידע על מהות הירידה בשמיעה ועל מיקום הפגיעה העצבית, באם ישנה כזו.
בדיקת ברה מתוקפת ככלי יעיל ואובייקטיבי לבחינת הפעילות החשמלית של עצב השמיעה.
על פי התוצאות של בדיקת ברה בסיסית יחליטו אנשי המקצוע האם יש לבדוק תדרי שמיעה נוספים, להפנות להמשך טיפול או כי ניתן להסתפק באבחנה ועל בסיסה ניתן להתקדם להתאמת מכשירי שמיעה ואביזרי שמיעה רלבנטיים

מהי מטרת הבדיקה?
מטרת הבדיקה היא בחינה אובייקטיבית של תפקוד מערכת השמיעה. היא אינה מצריכה שיתוף פעולה מצד הנבדק ונחשבת כבדיקה יעילה לבדיקת חירשות או חשד לחירשות. בנוסף היא עשויה לאבחן גידולים באזור השמע ולספק הערכה בנוגע לתפקוד גזע המוח.
כיצד מתבצעת בדיקת ברה?
אצל ילדים עד גיל חמישה חודשים תתבצע הבדיקה במהלך השינה הטבעית של הילד. החל מגיל חמישה חודשים עד גיל חמש שנים יקבלו הילדים תרופה המעודדת שינה.
אצל ילדים החל מגיל חמש, במידה והילד יכול לשתף פעולה, תערך הבדיקה כאשר הוא ער ונינוח. במהלכה מצמידים לילד אלקטרודות לראש ואוזניה קטנה לאוזן.
הבדיקה הנה בת 20-30 דקות ואינה בדיקה כואבת. במהלכה הילד או המבוגר שוכבים על המיטה. הקלינאי או הטכנאי המטפל יסמן בעט מיוחד סימנים קטנים על הקרקפת, אשר נועדו לסייע במיקום האלקטרודות. מורחים כל מיקום בתחליב, המכיל חומר גרגירי ומשחה המאפשרים לאלקטרודות לפעול היטב. האלקטרודות מחוברות מצד אחד לראש המטופל ואילו מהצד השני הן מחוברות למכשיר הברה. מרגע שייעשה החיבור למכשיר יחל רישום פעולות גלי המוח.
הכנה לבדיקה
אצל מבוגרים, אין כל צורך בהכנה מוקדמת. בבדיקה שמבוצעת אצל ילדים, עקבו אחר ההנחיות הבאות:
חפפו את ראש הילד ערב הבדיקה. אין למרוח ג’ל או קרם כלשהו על השיער והראש. וכן יש להימנע גם משימוש בספריי לשיער. חשוב להשאיר את השיער במצבו הטבעי וזאת על מנת לשמור על מוליכות תקינה בזמן הבדיקה.
הנחיות בנוגע לצום אצל ילדים:
חמישה חודשים ועד גיל שנה – צום מאוכל כארבע שעות טרם מתן התרופה, אפשר לשתות מים ותה עד שעתיים לפני מתן התרופה. שנה עד חמש שנים צום ממזון במשך כשש שעות לפני מתן התרופה, ניתן לשתות מים ותה עד שעתיים לפני מתן התרופה. הצטיידו באוכל ובשתייה לילד ובכל אמצעי אשר עשוי להקל עליכם ואף יסייע לילדכם להירדם. בין אם הבדיקה עבורכם או עבור הילדים, זכרו כי מדובר בתהליך ויש להמתין בסבלנות.