בדיקת טימפנומטריה
בדיקת טימפנומטריה נקראת גם בדיקת הענות אקוסטית. הבדיקה נועדה להעריך בצורה מפורטת את תפקוד האוזן התיכונה, עור התוף ועצמות השמע, ולזהות מבעוד מועד בעיות שונות באיכות העברת גלי הקול.
באוזן התיכונה מצויה מערכת מורכבת, שתפקידה להעביר את גלי הקול המתקבלים באפרכסת האוזן אל תעלת האוזן ומשם אל מערכת העצבים הפנימית בגזע המוח. כאשר רכיב כלשהו נפגע בשרשרת זו, יכולת השמיעה תפגם.
מטרת בדיקת טימפנומטריה היא לגלות מהו הרכיב הפגוע בתהליך, והיא מסייעת לקבל מבט רחב על תפקוד האוזן התיכונה, תפקוד עור התוף ועצמות השמע.
תהליך הבדיקה
הבדיקה מתבצעת על ידי רופא או קלינאי תקשורת, הנעזרים במכשיר מתוחכם הנקרא טימפנומטר. המכשיר מודד את התנודות בעור התוף על ידי חשיפה ללחצי אויר ברמה משתנה. במידה ולא קיימת תנודתיות בעור התוף, או לחילופין כאשר יש תנועתיות נמוכה, הדבר עלול להעיד על פגם באוזן התיכונה.
לעומת זאת, אם עור התוף נע וקיימת תנודתיות- המצב תקין. חשוב לציין כי הבדיקה אינה אומדת את רמת השמיעה של הנבדק, אלא בודקת את תהליך הולכת הקול מהאוזן החיצונית לעצב השמיעה.
כיצד מתבצעת הבדיקה בפועל?
בדיקת טימפנומטריה אינה נחשבת לבדיקה מורכבת, היא מהירה ולא מלווה בכאב.
הצוות המטפל מחדיר לתעלת השמע צינורית דקיקה עם חיישן, שתפקידה ליצור לחץ אויר שונה מהרגיל על עור התוף. באמצעות אטימה חלקית זו, משתנה לחץ האויר המופעל בעור התוף של הנבדק, וכתוצאה מכך משתנה גם התנועתיות שלו.
את התנודות שהתקבלו מודדים על מכשיר הנקרא טימפונוגרם, ולאחר מכן מכריע הצוות המטפל אם עוצמת התנודתיות שונה מהנורמה, והאם קיימת בעיה באוזן התיכונה.
במידה ומכשיר הטימפנוגרם זיהה שינוי בתנודתיות ובעיה בהולכת גלי הקול, הדבר עשוי להעיד על אחת מהבעיות הללו:
- נקב בעור התוף
- אוורור לא תקין של האוזן התיכונה
- דלקת אוזניים
- נוזלים באוזניים
- קשיחות של עור התוף
- הסתיידות
חשוב להדגיש כי בכל מקרה, בדיקת הטימפנומטריה לא עומדת בפני עצמה, ומתלוות אליה בדיקות נוספות שמטרתן להכריע האם קיימת בעיה באיכות העברת גלי הקול. בדיקה זו בדרך כלל היא בדיקה משלימה לבדיקות שמיעה, ולעיתים גם לבדיקת ABR, המודדת את הפעילות החשמלית במוח ומסייעת לאבחן את מקום הפגיעה לאורך מסלול השמע.
מאיזה גיל ניתן לבצע את הבדיקה?
ניתן לבצע את הבדיקה מגיל צעיר (החל מגיל חצי שנה), שכן היא אינה מצריכה שיתוף פעולה של הנבדק והיא נחשבת בדיקת שמיעה פשוטה מאוד.