ירידה בשמיעה בגיל מבוגר – איך מאבחנים ומה ניתן לעשות?
בכל גיל ניתן לחוות ירידה באיכות השמיעה, כאשר הסיבות שונות ומשתנות בין אדם אחד לאחר. עם זאת, ירידה בשמיעה בגיל מבוגר יותר שכיחה, ועל פי הנתונים מדובר על כמעט שליש מבני 65 ומעלה שסובלים או יסבלו מפגיעה כזו או אחרת ברמת השמיעה שלהם. הפגיעה יכולה להיות באוזן אחת בלבד, אך גם בשתי האוזניים גם יחד.
ירידה באיכות השמיעה לא מסתכמת בכך ששומעים פשוט פחות טוב, אלא שההשלכות נרחבות יותר ובסופו של דבר פוגעות פגיעה ישירה באיכות חייו של הפרט.
מה קורה כשהשמיעה נפגעת?
- ישנו קושי לנהל שיח עם מכרים
- חוסר יכולת לקבל שיחות בטלפון או לנהל אותן
- קושי בקבלת שירות פרונטלי
- ההנאה ממוסיקה, סרטים וצפייה בטלוויזיה נפגעת
- קושי להגיב לסביבה
- צורך במטפל צמוד המסייע בקניות, בדיקות וכו’
- פגיעה בביטחון העצמי ותחושת מבוכה גדולה
מה קורה כשהשמיעה נפגעת?
הדרך לדעת אם גם אתם סובלים מתופעה של ירידה בשמיעה בגיל מבוגר, היא באמצעות בדיקת השמיעה. כיום, הודות לטכנולוגיה המתקדמת והמיכשור המתאים, ישנן כמה שיטות שונות לביצוע הבדיקה. לרוב, מתאימים את הבדיקה לגיל המטופל וליכולת שיתוף הפעולה שלו. ישנם מכשירים שלא דורשים התמסרות מצד המטופל, שכן המכשיר יודע לקלוט תגובות או חוסר בתגובות של המוח, לאחר השמעת צלילים.
שומעים טוב יותר: מכשירי השמיעה
האפשרות הראשונה היא מכשירי השמיעה. מדובר על כלי עזר שכל מטרתו היא לסייע בשמיעה. כל מכשיר מאופיין בטכנולוגיה שונה וכל מכשיר יודע לסייע ברמות שונות בהתאם למצבו של האדם הזקוק לכי העזר. כל מכשיר כולל בתוכו מיקרופון, מגבר, רמקול וסוללה. ישנם מכשירים הנמצאים בתוך האוזן, וגם כאלו המוצבים מחוצה לה. מכשירי השמיעה האיכותיים והמומלצים ביותר כוללים את מכשירי השמיעה של רקסטון, סימנס ובלטון.
שיטות אלטרנטיביות
מרכז לרפואה משלימה מציע מספר טיפולים אלטרנטיבים שיכולים לסייע בירידה בשמיעה. מדובר על שיטות המבוססות על הרפואה הסינית, צמחי מרפאה, דיקור סיני, שינוי תזונה ושינוי אורח חיים, ולעתים גם טיפולים המבוססים על התאמת תרופה אינדיבידואלית כמו בהומיאופתיה. מדובר על נתיב שאפשר לנסות אותו, כאשר לעתים אכן מסתמנת הטבה.
סובלים מירידה בשמיעה? אל תוותרו על אבחון
אם גם אתם מרגישים כי השמיעה שלכם נפגעה, אל תוותרו על אבחון מעמיק ומקצועי. ירידה בשמיעה בגיל מבוגר שכיחה, אך עם אבחון מדויק וטיפול מתאים, יהיה ניתן למנף את איכות החיים שלכם. בשנת 1996 הוקם מכון לשיקום השמיעה של רותי לוינסון, בו ניתן לבצע עבורכם אבחון ולהתאים לכם גם מכשיר שמיעה איכותי שישפר את השמיעה שלכם.