ירידה בשמיעה באוזן אחת - מה עושים?
ירידה בשמיעה באוזן אחת יכולה להתרחש באופן פתאומי או בהדרגה, בשני המקרים מדובר בתופעה לא נעימה ומערערת אך כאשר הדבר קורה בפתאומיות הרי שזה מלחיץ ביותר, ולכן, בכל אחד מהמקרים יש לפנות במהירות אל רופא אף אוזן גרון.
התסמינים שעשויים להופיע כאשר מדובר על ירידה בשמיעה באוזן אחת עשויים להיות: קושי לתקשר עם אנשים ובקשה להגביר את קולם או לחזור על הדברים שהם אמרו, קושי לפענח צלילים גבוהים, טינטון והופעה של שריקות או צפצופים באוזן.
דחיית הייעוץ עלולה לעכב את קבלת הטיפול ולגרום למצב להחריף וחשוב להבין זאת. ירידה בשמיעה גורמת לקשיים בתקשורת עם הסובבים, פוגעת בביטחון העצמי של האדם ולא מאפשרת לסובל לשמוע רעשים שפעמים רבות חיוניים להישרדות (כמו למשל: רעש של רכבים בכביש או אזעקה שמושמעת בעת מצב חירום). מעבר לזאת, יכולה הירידה בשמיעה להעיד על מחלות שונות, כמו למשל: נוירופיברומטוזיס מסוג 2, נוירומה אקוסטית (גידול שמשבש את השמיעה), מחלת מנייר שפוגעת באוזן התיכונה, דלקות אוזניים, תסמונת ריי ומחלות אחרות.
הגורמים לירידה בשמיעה או איבוד שמיעה באוזן אחת
- תופעה של ירידה בשמיעה באוזן אחת או איבוד השמיעה יכולה להיווצר בשל סיבות מגוונות, כמו למשל: הצטברות שעווה, שימוש בתרופות מסוימות, מחלות נוירולוגיות, קרע בעור התוף, נזק שנגרם לצד הפנימי של האוזן, הזדקנות, דלקת באוזניים, פציעה, מחלה זיהומית, מחלה אוטואימונית או חשיפה לרעש לאורך תקופה ממושכת.
- חשיפה לרעש בתדירות גבוהה יכולה להרוס תאי עצב שנמצאים באוזן ואחראיים על שליחה של מסרים למוח, לאחר הפגיעה בתאי העצב הללו, המסרים החשמליים לא ישודרו באופן תקין ויגרמו להפרעה בשמיעה ואף לאיבוד שמיעה.
- במקרים מעטים ביותר ניתן לאתר את הסיבה לירידה הפתאומית בשמיעה. בעת הבדיקה, יבחן הרופא את האוזן, האף, הגרון והמבנים שנמצאים בסמוך להם. כמו כן, יבדוק הרופא את יכולת התגובה של הנבדק לצלילים בגבהים משתנים ואת מרחק השמיעה. בחלק מהמקרים יצטרך המטופל לבצע בדיקות נוספות כמו למשל: בדיקת דם או בדיקות הדמיה.
טיפול בירידה בשמיעה באוזן אחת – איך ניתן לטפל בבעיה?
במקרה של איבוד שמיעה או ירידה בשמיעה באוזן אחת, יהיה הטיפול תלוי בגורם שיצר את הבעיה. לפעמים יהיה ניתן לטפל במצב באמצעות תרופות, הסרת השעווה או תהליך כירורגי ולפעמים יהיה מדובר על מצב שלא ניתן לשנות. במקרה שלא ניתן להחזיר את המצב לקדמותו, נוהגים הרופאים להמליץ למטופלים להשתמש במכשיר שמיעה. באמצעות מכשירי שמיעה ניתן לסייע למטופל לתפקד באופן תקין.
במידה שאתם סובלים מירידה בשמיעה באוזן אחת, חשוב שלא תתמהמהו ושתיגשו אל מומחה לשמיעה. ביצוע בדיקה בהקדם יוכל למנוע מהמצב להידרדר ולסייע לכם לקבל את הטיפול הנכון שיאפשר לכם לשוב אל השגרה המבורכת.