עזרי שמיעה – איך למצוא את המתאים ביותר?
השמיעה היא אחד החושים החשובים ביותר שלנו, חוש שכאשר יש בו לקות שאינה מטופלת לדבר ישנן השלכות מבחינת היכולת שלנו לתקשר עם הסביבה, להיות עירניים למתרחש סביבנו ולחיות באופן כללי חיים תקינים ונורמליים. המזל הוא שאנו נמצאים בעידן בו מצאו פתרון, חלקי או מלא, לבעיות פיזיות, כולל לבעיית שמיעה. לקות בשמיעה ברמה כזאת או אחרת היא שכיחה מאוד בקרב בני הגיל השלישי- אחד מתוך שלושה מעל גיל 65 סובל מבעיית שמיעה. לכן, חלה התפתחות רבה בתחום מכשירי השמיעה והיום עומדות לרשות המשתמש מספר אפשרויות לבחירת המכשיר המתאים.
עזרי שמיעה אנלוגי בעולם דיגיטלי
האבחנה הבסיסית בין מכשירי שמיעה היא בין מכשירים אנלוגים לדיגיטלים. עזרי שמיעה אנלוגי משמש כמו מיקרופון בתך האוזן ופשוט מגביר את הקולות שסביב באותה מידה. שנים נעשה שימוש במכשירים אנלוגיים כאשר לא היתה אופציה אחרת. מכשירים אנלוגים מסייעים לשמיעה אך יש להתרגל אליהם על מנת להצליח להפריד בין הקול המרכזי שלו מעוניינים להקשיב לבין רעשי רקע. מכשיר דיגיטלי, אשר הולך ונהיה יותר ויותר נפוץ, מבצע עיבוד הקולות ממש כפי שמתבצע כאשר חוש השמיעה תקין וכך השמיעה היא טבעית יותר תוך הפרדה בין קול מרכזי לבין רעשי רקע.
להתגבר על רוב בעיית השמיעה
התהליך שעובר היום חוש השמיעה הוא התהליך אותו עבר חוש הראיה לפני שנים. מכשיר שמיעה נמצא בדרך להפוך לאביזר סטנדרטי ממש כפי שהפכו המשקפיים להיות. בדומה למשקפיים, לכל אחד מתאים מכשיר שמיעה אחר ויש להתאים את סוג מכשיר השמיעה לאוזן.
הדבר נובע מהבדלים במקור בעיית השמיעה אצל כל אחד, מרמת הלקות וגם מקליטת הקולות בצורה שונה: מכשיר שיביא לשמיעה בצורה נעימה באוזן אחת יכול להביא לשמיעתם באופן צורם באוזן אחרת. אבחנה נוספת שנעשית בין מכשירים היא במיקומם באוזן.
מכשיר BTE הוא מכשיר הנמצא מאחורי האוזן ומוכר ביותר. הוא מתאים לשימוש ברמות שמיעה שונות ומתאים גם לילדים. בשל גודלו של מכשיר BTE שגורם לעיתים חוסר נוחות במיוחד בקרב ילדים, הומצא מכשיר מיני BTE והוא מתאים לשימוש בכל הרמות. מכשיר CIC לעומתו לא נראה כלל כי הוא נמצא בתוך תעלת האוזן ומכשיר ITE ממוקם בתוך האפרכסת ולכן נראה בחלקו. שני האחרונים פחות מתאימים לשימוש לילדים.
כאשר מדובר על בעיה בחלקים הפנימיים של האוזן ניתן להחדיר מכשיר שמיעה הנקרא שתל שבלול באמצעות ניתוח והוא ישאר שם באופן קבוע.