בעיות שמיעה – אילו ישנן ואיך מטפלים?
בעיות שמיעה – שמיעה היא אחד החושים החשובים והמרכזיים בהם אנו משתמשים בכל תחומי החיים. השמיעה היא החוש שבעזרתו אנו מתקשרים זה עם זה (כשהתקשורת אינה דרך מסך הסלולארי…).
זו הדרך לקלוט את המתרחש סביבנו בצורה טובה יותר, במיוחד כשחוש הראיה אינו עושה זאת (למשל בחושך, או כאשר מגיעה מכונית מאחורינו וצופרת לנו).
השמיעה מאפשרת לנו להשתתף בשיחה, גם שיחה רבת משתתפים. בעיות שמיעה יכולות לנבוע מגורמים שונים וזהו שם כולל לבעיות היכולות להיווצר בחלקים שונים של האוזן. מהם הגורמים לבעיות שמיעה, אילו בעיות שמיעה ישנן וכיצד מטפלים?
סוגים שונים של בעיות שמיעה
חלוקתן של בעיות השמיעה לסוגים הן גם על פי מידת החומרה שלהם וגם על פי האזור הפגום באוזן ממנו נובעת הבעיה. האוזן מחולקת לשלושה חלקים מרכזיים: אוזן חיצונית, תיכונה ופנימית.
בעיות שמיעה יכולות להיווצר בכל אחד מחלקי האוזן. לקות שמיעה הולכתית היא בעיה בהובלת גלי הקול פנימה אל תוך האוזן הפנימית אשר עוסקת בעיבוד הצלילים. כאשר ישנה לקות שמיעה הולכתית הבעיה היא באחד משני החלקים החיצוניים באוזן- האוזן החיצונית או התיכונה.
בעיה כזו נוצרת יותר בעקבות תאונה או רעש חזק שגרמו לנזק. פעמים רבות כאן מדובר על בעיות שמיעה זמניות הניתנות לטיפול גם באמצעים רפואיים. כאשר זוהי לקות הולכתית קבועה ישנו צורך במכשיר שמיעה. לקות מסוג שני היא לקות שמיעה עצבית. בעיות אלה נובעות מהתנוונותם של חלקים שונים במערכת השמע, כולל באוזן הפנימית.
בעיות שמיעה עצביות לרוב לא ניתנות לתיקון אלא רק להתמודדות והפתרון הוא מכשירי שמיעה מסוג כזה או אחר, על פי המיקום בו קיימת הבעיה.
אילו מכשירי שמיעה ישנם?
במידה ובעיית השמיעה אינה ניתנת לפיתרון בדרכים אחרות, הפתרון הוא מכשירי שמיעה. היום כמעט ואין כבר שימוש במכשירי שמיעה אנלוגיים בהם היה שימוש בעבר.
מכשירים אלה מגבירים באופן אחיד את כל רעשי הסביבה מבלי לעשות אבחנה בין קול מרכזי לרעשי רקע והדבר מקשה מאוד על השמיעה. מכשירים דיגיטליים יודעים לעשות את האבחנה בין הקול המרכזי לרעשי הרקע ויוצרים תמונה קולית המתקרבת יותר לתמונה הקולית שהית המתקבלת במצב תקין. מכשירי השמיעה מתאימים לבעיות שמיעה ברמות שונות של חומרה ובמקומות שונים באוזן.
מכשיר השמיעה המתאים למרבית סוגי הבעיות ויעיל יחסית גם בחומרת שמיעה גבוהה הוא מכשיר BTE המונח מאחורי האוזן. רבים נרתעים משימוש בו כי הוא בולט וגדול. היום ישנם מכשירי מיני BTE העדינים ואסתטיים יותר במראה שלהם. מכשירי CIC הם מכשירים הממוקמים בתוך תעלת האוזן ולכן בכלל לא נראים. הם מתאימים ללקות שמיעה קלה- בינונית ואינם מתאימים לילדים.
מכשירי ITE מונחים בתוך אפרכסת האוזן ולכן נראים אך בולטים פחות ממכשירי BTE. גם הם מתאימים לבעיות קלות- בינוניות. כאשר ישנה בעיה מולדת באוזן הפנימית הטיפול הוא ניתוח בו מחדירים שתל שבלול אשר פותר את הבעיה.
ללמוד לתפעל את המכשיר
התאמת מכשיר השמיעה אינה מספיקה בכדי שהמכשירים יספקו את השינוי המיוחל. יש צורך ללמוד היטב כיצד לתפעל את המכשיר, מהן הפונקציות שיש בו. לכל מכשיר ישנו סוג שונה של סוללה. הסוללות נבדלות זו מזו בצבען. החלפת סוללה צריכה להיעשות מדי תקופה על פי סוג הסוללה.