השפעת מוזיקה חזקה על בעיות שמיעה
מניתוח של כל המקרים בהם מתגלים ליקויי שמיעה אצל אנשים צעירים אשר טרם הגיעו לגיל שבו ליקויי שמיעה נובעים מהזדקנות עולה, כי חשיפה לרעש חזק לאורך זמן היא אחד מהגורמים העיקריים לליקויי שמיעה, גם חמורים. בין יתר הרעשים החזקים שאנשים נחשפים אליהם ואשר בגינם נוצרים ליקויי שמיעה משמעותיים, ניתן למנות האזנה למוזיקה חזקה במשך תקופת זמן ארוכה. בעיות שמיעה אשר נגרמות כתוצאה מחשיפה ארוכת טווח למוזיקה חזקה יכולות אמנם להיות הפיכות, אך בהאזנה לתקופה מאוד ארוכה בעוצמות מאוד חזקות – הן יכולות להיות גם קבועות ובלתי הפיכות כלל.
כמה חזק מותר לשמוע?
התשובה לשאלה זאת איננה חד משמעית. הרגישות לרעש אינה זהה אצל כל בני האדם, ויהיה אדם אחד שיגיד שעוצמה מסוימת נעימה לאוזניו ואחר יגיד שהיא חזקה עד כדי כך שהוא לא יכול להקשיב לה אפילו שנייה. למרות זאת, כן קיים מדד חד משמעי ואובייקטיבי אשר מגדיר בדיוק מהי עוצמת קול חזקה כשמדובר במוזיקה. המדד האמור הינו 85 דציבלים ומעלה, כאשר כל ביקור בבר או במועדון שמשמיע מוזיקה חושף אותנו למוזיקה בעוצמה של 100 דציבלים בממוצע. אבל, לא רק בילויים בברים ובמועדונים באופן קבוע יכולים לגרום לנו לנזק בשמיעה, אלא גם האזנה תכופה למוזיקה בעוצמה גבוהה באמצעות הטלפון הנייד או כל מכשיר מדיה אחר עם אוזניות שנכנסות לנו ישירות לאפרכסת, ולכן חשוב מאוד למנן את ההאזנה למוזיקה בווליום גבוה ולמעשה – להפחית אותה כמה שיותר.
למה עלולה לגרום האזנה תכופה למוזיקה חזקה?
הנזק העיקרי שעלול להיגרם כתוצאה מהאזנה ארוכת טווח למוזיקה חזקה הוא ליקוי עצבי אשר קורה באוזן הפנימית. ליקוי שכזה יכול להביא לא רק לירידה באיכות השמיעה אלא גם לטינטון (צפצופים באוזניים) ולחוסר יכולת להבין צלילים מסוימים. אם נחשפים למוזיקה חזקה למשך תקופה קצרה ליקויים אלה יכולים להיות הפיכים ולחלוף עם הזמן, אולם ככל שהחשיפה לעוצמות מוזיקה גבוהות ארוכה יותר – כך גדל הסיכוי שהליקוי יהיה קבוע.
האם יש משהו שניתן לעשות כדי למנוע בעיות שמיעה כתוצאה מהאזנה למוזיקה חזקה?
בהחלט! יש מספר דברים שכדאי מאוד לעשות על מנת להפחית את סכנת הפגיעה:
- הפחתה של החשיפה להאזנה למוזיקה בעוצמות הגבוהות מ-85 דציבלים ושל השהות במקומות המשמיעים מוזיקה בעוצמות כאלה.
- הלכתם למועדון המשמיע מוזיקה חזקה? מעולה, תיהנו, רק צאו מדי פעם מהמועדון על מנת לתת לאוזניים לנוח מהחשיפה.
- שימוש באטמי אוזניים – נכון, אולי זה יישמע לכם מוזר בהתחלה, אבל אם תצאו למועדון עם אטמי אוזניים עדיין תשמעו את המוזיקה באופן ברור ותוכלו ליהנות ממנה, וזאת מבלי להגדיל את הסיכוי שתסבלו מליקוי שמיעה.
- בדיקות שמיעה תכופות – אתם כן נחשפים למוזיקה בעוצמות גבוהות בתדירות גבוהה? דאגו לבצע מפעם לפעם בדיקת שמיעה. כך תוכלו לדעת אם יש חלילה פגיעה ביכולת השמיעה שלכם, ואם אכן תגלו שיש ליקוי כזה – תוכלו להפסיק את החשיפה למוזיקה החזקה ולמנוע את הפיכת הליקוי לקבוע.