בדיקת רפלקס אקוסטי
רפלקס אקוסטי הוא כינוי לתגובה לא רצונית של כיווץ שרירי האוזן התיכונה בתגובה לרעש חזק.
כתוצאה מהתכווצות השרירים הללו, האנרגיה העוברת מהאוזן החיצונית לאוזן הפנימית, מופחתת וכך האוזן הפנימית מוגנת מפני גירויים אקוסטיים חזקים במיוחד.
כאשר קיימת ירידה כלשהי בשמיעה, מומלץ לבצע בדיקות שונות כדי לברר האם אכן קיים ליקוי בשמיעה ומה מקורו.
בין שלל הבדיקות השונות העומדות לרשות הצוות המטפל כמו בדיקת השמיעה הקלאסית ובדיקת טימפנומטריה, ניתן להעזר בבדיקת רפלקס אקוסטי. בעזרת בדיקה זו ניתן לקבל סקירה מלאה על תפקוד חלקים שונים במערכת השמיעה.
מכשיר הטימפנומטר - כלי אבחוני לירידה בשמיעה
הבדיקה מתבצעת באמצעות מכשיר ייחודי הנקרא טימפנומטר, המפעיל סדרה של צלילים חזקים, שבאוזן בריאה גורמים להתכווצות שרירים קטנים בתוך האוזן התיכונה.
כאשר נוכח רפלקס גם בתגובה לצלילים חלשים או צלילים המושמעים לנבדק בעוצמה סבירה עד נמוכה, ניתן להניח כי קיימת הפרעה במערכת השמיעה. במידה והרפלקס כלל אינו מופעל באוזן, יתכן וקיימת ירידה בשמיעה שמקורה בגזע המוח או במערכת העצבים.
הבדיקה עשויה להיות יעילה במידה וקיים חשש לאובדן שמיעה חלקי או מלא בילדים, תינוקות או במטופלים שקשה לסמוך על תלונותיהם ולמעשה זקוקים להתאמת מכשירי שמיעה בשלב זה.
אלו מצבים יכולה הבדיקה לזהות?
הבדיקה יכולה לזהות מגוון תופעות באזור האוזן כמו ניקוב של עור התוף, תפקוד לקוי של חצוצרת השמע, הפרעות במערכת ה-CNS, אובדן שמיעה חלקי או דלקת אוזניים כרונית.
הבדיקה גם מספקת מידע כללי על תפקוד האוזן התיכונה, ועל תקינות מסלול השמע עד לעומק גזע המוח. בנוסף, במקרים מסוימים משמשת הבדיקה ככלי אמין להערכת מצב אנשים הסובלים משיתוק בעצב הפנים.
אופן ביצוע בדיקת רפלקס אקוסטי
במהלך הבדיקה יחדיר קלינאי תקשורת את מכשיר הטימפנומטר לקצה תעלת האוזן החיצונית לשניות בודדות. הנבדק ישמע בזמן זה צלילים בעוצמה משתנה, והמכשיר יבצע הערכה מקיפה למערכת השמיעה.
האם הבדיקה כרוכה בכאב?
בדיקת רפלקס אקוסטי נחשבת לבדיקה פשוטה, שאינה כרוכה בסיכון המטופל או בכאב כלשהו. הבדיקה אינה פולשנית, ואין לה תופעות לוואי. אם קיים חשש לירידה בשמיעה אצל מבוגרים או ילדים, מומלץ מאוד לבצע את הבדיקה שאינה מצריכה שיתוף פעולה כלשהו של הנבדק (אין צורך באישור של הנבדק או בהרמת יד לשם אבחון השמיעה).