חושב שאתה לא שומע טוב? כך תדע בוודאות
יש לכם תחושה שאתם כבר לא שומעים טוב כבעבר? מוצאים את עצמכם אומרים יותר מדיי פעמים “מה” לאנשים שמדברים אתכם (או שאתם חושבים שמדברים אתכם)? יכול להיות שאתם סובלים מליקוי כלשהו בשמיעה. איך תדעו בוודאות ומתי יש צורך ברור בביצוע בדיקת שמיעה? כל הפרטים ממש כאן בכתבה.
זיהוי בעיות שמיעה
- אם אתה חושב שאתה כבר לא שומע טוב, ענה על רשימת השאלות הבאות:
- האם אתה מתקשה לשמוע את הצד השני בשיחת טלפון?
- האם קשה לך לעקוב אחרי השיחה של שני אנשים אחרים?
- האם אתה מוצא את עצמך שואל הרבה פעמים “מה?” את מי שמדבר אליך כשיש רעשי רקע מסביב?
- האם אומרים לך הרבה פעמים שהגברת יותר מדיי את הווליום של הטלוויזיה?
- האם יש לך תחושה שאנשים מסביב ממלמלים ולא מדברים ברור?
- האם אתה מתקרב לאדם שמולך על מנת להיטיב לשמוע את דבריו?
- האם אתה זע באי נוחות על הכיסא כשאתה יושב לצפות בהצגה או כשאתה מקשיב להרצאה משום שאתה לא מצליח להבין בבירור את מה שנאמר?
אם ענית בחיוב על אחת או יותר משאלות אלה, כנראה שאתה סובל מליקוי כלשהו בשמיעה.
מה עושים במקרה כזה?
במקרה שאתה נמנה עם העונים בחיוב על אחת או יותר מהשאלות שלעיל, כדאי מאוד לבקש מרופא המשפחה הפנייה לרופא אף אוזן גרון ולהגיע אליו לבדיקה. הרופא יבדוק את תעלת האוזן וינסה לאתר את הגורם (או הגורמים) לירידה בשמיעה.
מהן הסיבות שיכולות לגרום לירידה בשמיעה?
יש מגוון סיבות שיכולות להיות לירידה בשמיעה, חלקן קלות והפיכות ואחרות מחייבות טיפול ו/או שימוש במכשיר שמיעה. אנחנו מביאים לפניכם כאן מספר סיבות עיקריות לירידה בשמיעה:
- גיל – גיל הוא אחד הגורמים העיקריים לליקויי שמיעה, כאשר הסיבה לפגיעה עצמה היא ניוון הדרגתי של עצב השמיעה ואבדן של תאי שיער באוזן הפנימית, שאחראיים לתרגם את גלי הקול לאותות עצביים. תהליך כזה מתחיל בסביבות גיל 65, כך שאם אתם בסביבות הגיל הזה יכול מאוד להיות שהפגיעה בשמיעה קשורה לזה.
- חשיפה ארוכת לטווח לרעש חזק – אם אתם שוהים במשך שעות ארוכות ביום ליד מתקן או מכשיר הגורמים לרעש חזק של מעל 90 דציבלים, יכול מאוד להיות שזאת הסיבה לירידה בשמיעה.
- מחלות – מחלות מסוימות יכולות להביא לירידה בשמיעה. כך למשל מחלת מנייר הגורמת לסחרחורת פתאומית בליווי טנטון וכל התקף חוזר שלה גורם לירידה קבועה בשמיעה, נוירומה שהוא גידול שפיר על עצב השמיעה ומחלות נוספות.
- שימוש בתרופות – ממש כמו מחלות מסוימות, גם תרופות מסוימות עלולות להוביל למצב שבו אתה לא שומע טוב. מדובר בתרופות כגון פוסיד, אספירין ותרופות כימותרפיות מסוימות, אשר שימוש ממושך בהן עלול להוביל לירידה בשמיעה.
- אובדן פתאומי של השמיעה – אובדן כללי של השמיעה יכול גם להתרחש ללא כל הכנה מוקדמת, גם כתוצאה מחבלה בראש וגם ללא כל סיבה מובנת. אובדן מהסוג השני יכול להיות תופעה חולפת, כשהטיפול הטוב ביותר שנמצא כרגע עבורו הוא טיפול בסטרואידים. גורמים נוספים למצב כזה יכולים להיות גם גידולים במוח או על עצב השמיעה או מחלות כמו טרשת נפוצה, וחשוב מאוד לנסות למצוא אותם ולטפל ככל שאפשר.
- טראומה לעצב השמיעה – מחלות כמו דלקת קרום המוח או חזרת יכולות לגרום טראומה לעצב השמיעה, ובגינה לירידה ביכולת השמיעה באוזן אחת.
- גנטיקה – ילדים שנולדו לשני הורים בעלי ליקוי שמיעה כתוצאה מכך שהיכולת של הגוף לייצר חלבון שנקרא קונקסין עלולים גם הם לשאת את הגן הזה ולסבול מליקויי שמיעה כבר מילדות. ילד שנולד עם גן אחד פגום וגן אחד תקין עלול לגלות גם בגיל יותר מבוגר שהוא לא שומע טוב.
לסיכום – יש הרבה מאוד גורמים שיכולים להוביל לליקויי שמיעה, וחשוב לזהות אותם בבירור על מנת להתאים את הטיפול הנכון ובמידת האפשר להשיב את יכולת השמיעה לקדמותה. אם אתם מרגישים שאתם לא שומעים טוב – הדבר הנכון ביותר לעשות הוא ללכת לרופא אף אוזן גרון ואם הוא לא מוצא את הבעיה – לבקש הפניה לבדיקת שמיעה. בהצלחה!