ליקויי שמיעה אצל תינוקות
חוש השמיעה חיוני ביותר להתפתחות התקינה של השפה והדיבור. יכולת השמיעה מתפתחת כבר בשלבים מוקדמים ביותר בינקות- ממחקרים עולה כי עובר ברחם אימו מסוגל לשמוע היטב כבר בשליש האחרון להריון, ולזהות קולות מוכרים של אמו או אביו.
שמיעת התינוק טובה כשל מבוגר, ולכן בדרך כלל נבדקת מיד אחרי הלידה. מהי החשיבות לבדיקת שמיעה אצל תינוקות רכים, כיצד לזהות שתינוקכם סובל מלקות שמיעה, ומהן שיטות הטיפול האפשריות? בכתבה הנוכחית ננסה לענות על כל השאלות החשובות.
האם קיימת חשיבות לבדיקת שמיעה אצל תינוקות רכים?
קיימת חשיבות רבה לבדיקת שמיעה, בפרט בימים ובשבועות הראשונים לחיי התינוק, שכן השמיעה חיונית להתפתחות שפה ודיבור, וכן להתפתחות רגשית וחברתית של הילד בהמשך חייו.
תינוקות הנולדים עם ליקוי שמיעה או חירשות לא יכולים לפתח שפה ודיבור, או שהתפתחות השפה שלהם מתעכבת באופן משמעותי.
זו הסיבה העיקרית שגילוי ליקוי שמיעתי בגיל מוקדם ככל האפשר הוא קריטי עבור הרך הנולד. ככל שהגילוי מתבצע בשלב מוקדם יותר, כך יש סיכוי גבוה יותר להצלחת התפתחות השפה בהמשך.
חשוב לציין כי היום ניתן להתאים מכשיר שמיעה לתינוקות כבר מגיל 3 חודשים.
סוגים שונים של ליקויי שמיעה אצל תינוקות
ניתן לחלק את ליקוי השמיעה אצל תינוקות לשני סוגים עיקריים: ליקוי שמיעה על רקע חושי-עצבי וליקוי שמיעה על רקע הולכתי.
גורם תחושתי-עצבי: ליקוי שמיעה אצל תינוקות הנגרם עקב פגיעה באוזן הפנימית או נזק לסיבי עצב השמיעה. נזק זה עשוי ללוות את הנפגע לצמיתות בהמשך חייו שכן סיבי העצב אינם מתחדשים.
גורם הולכתי: ליקוי שמיעה מהסוג השני נגרם לרוב עקב הפרעה בהובלת גלי הקול. גורמים לכך דלקות חוזרות באוזן התיכונה, נוזלים המצטברים בחלל עור התוף, ייצור יתר של שעוה באוזן או חור בעור התוף שיכול להגרם כתוצאה מדלקת.
מעקב אחר התפתחות השמיעה
מעקב אחר התפתחות השפה והדיבור הוא כלי אפקטיבי לאיתור ליקוי שמיעה בילדים, אשר לא אותרו בהיותם תינוקות, או בילדים ששמיעתם נפגמה מסיבה כלשהי.
על הצוות המטפל בילדים בגיל הרך להיות ער לסטייה מהנורמה בציוני הדרך בשמיעת התינוק, כיוון שכל סטיה מעלה חשד לליקוי שמיעה ומחייבת הפניית הילד לבדיקת מומחה.
יש לבחון ביתר תשומת לב תינוקות או פעוטות הנוטים לנזלות ודלקות אוזניים באופן כרוני, שכן מצב זה יכול לגרור ירידה בשמיעה ועיכוב בהתפתחות השפה. במקרים אלו, מומלץ להיות במעקב אצל רופא א.א.ג, שבהתאם לצורך יפנה לבדיקות שמיעה תקופתיות.
כיצד נזהה ליקוי שמיעה אצל תינוקות רכים?
בטבלה הבאה, ניתן לבדוק מהן התגובות המצופות מהפעוט על פי גילו:
גיל: | תגובות תקינות של התינוק/הפעוט |
0-3 חדשים | תגובה בהלה אינסטינקטיבית לצליל חזק |
3-6 חדשים | הקשבה לקולות מוכרים הפנית ראש למקור הקולהתחלת התפתחות השפה- הברות ראשונות |
6-10 חדשים | מבט לכיוון מקור הקול- אפילו בעת דיבור חלש
חיקוי הברות וקולות |
10-18 חודשים | הופעת המילים הראשונות
תגובה למוזיקה ולשירה |
מעל גיל 18 חודש | אוצר מילים גדל בהדרגה,
התחלת דיבור צירוף מילים למשפטים |
חשוב לציין שלמרות שכל פעוט מתפתח בקצב שונה, עם זאת, בכל חשד לירידה בשמיעה המתעורר אצל הורים או מטפלים בילד, חשוב לפנות לבדיקת שמיעה במכון אודיולוגי.
כיצד מתבצעת בדיקת שמיעה אצל תינוקות?
את בדיקת השמיעה לתינוקות מלווים בודקים, המשתמשים בהשמעת קולות של פעמונים ורשרשנים. הבודקים צופים בתגובות התינוק, ובוחנים האם הן מתאימות למצופה מגילו. כך למשל, תינוקות רכים בני פחות מ-6 חודשי
ם לא יפנו את ראשם למקור הקול, ומתינוקות בני יותר מחצי שנה נצפה לתגובה מידית לאחר השמעת צליל חזק.בדיקת השמיעה לתינוקות גדולים יותר, בני שנה ומעלה, תתבצע בחדר אטום עם אקוסטיקה גבוהה, בו ישמיעו לפעוט קולות ברמקולים משני צדדיו. התגובות ימדדו בהתאם לנורמה- החל מפקיחת עיניים ערניות בתגובה לקול, דרך הסטת מבט או הפניית ראש.
התאמת מכשיר שמיעה ייעודי לתינוק
במקרים בהם הבדיקות הובילו למסקנה אודות ליקוי שמיעה אצל התינוק, יומלץ על שיקום שמיעה באמצעות מכשיר שמיעה ייעודי. הורי התינוק יופנו להתאמת מכשיר שמיעה באחד ממכוני השמיעה או באחד מהארגונים העוסקים בשיקום שמיעה בגיל הרך. את התהליך ילוו קלינאי תקשורת מוסמכים, שיבצעו בדיקות שמיעה נוספות, ויטפלו בתינוקות תוך התאמת תוכנית אישית לטיפול בבעיות הנוצרות כתוצאה מהלקות כמו : גמגום, הגיה לא ברורה של מילים ועוד.