מהי בדיקת סינון שמיעה (פלט אקוסטי)
בדיקת סינון שמיעה או בשמה המקצועי בדיקת הפלט האקוסטי TEOAE= Transient Evoked Otoacoustic Emission) היא בדיקה אשר מבוצעת על מנת להעריך את תקינות התפקוד של האוזן הפנימית. חשוב לציין כי הבדיקה אינה בודקת את איכות השמיעה אלא רק את תקינות התפקוד. למרות זאת, מדובר בבדיקה חשובה ביותר, שכן יש לה רגישות מאוד גבוהה המאפשרת לה לזהות ליקויי שמיעה.
מה בודקים בבדיקה זו?
במהלך בדיקת סינון שמיעה מודדים את הצלילים אשר מפיקה האוזן הפנימית (הדים קוכליאריים) בתגובה לגירוי אקוסטי שהאוזן שומעת.
למי מבצעים את הבדיקה?
בדיקת פלט אקוסטי מבוצעת במקרים הבאים:
- לכל התינוקות אשר נולדים בישראל, במסגרת סינון שמיעה ביילודים.
- לתינוקות אשר יש לגביהם חשד כי הם סובלים מליקוי שמיעה כזה או אחר במסגרת הערכה כוללת של תפקוד השמיעה.
- לתינוקות אשר נמצאים במעקב שמיעתי שוטף ונדרשים לבדיקות הדורשות הפרדה בין האוזניים שאינן תלויות בהתנהגותם שלהם.
- לתינוקות, לילדים ולמבוגרים במסגרת הערכת תפקוד מקיפה של איכות השמיעה.
כיצד מתבצעת בדיקת סינון שמיעה?
בתינוקות הבדיקה מתבצעת כאשר ישנים, ובילדים ומבוגרים כאשר הם ערים ויושבים בשקט וללא תנועה. אופן הביצוע הוא פשוט יחסית: מכניסים אוזנייה לפתחה של תעלת האוזן החיצונית ודרכה משמיעים גירוי שמיעתי – בכל אוזן בנפרד. תוך כדי הפעולה מודדים את התגובות המגיעות מהאוזן הפנימית של הנבדק, ועל פי המדדים הללו יודעים להגיד האם יש ליקוי שמיעה כלשהו או שהשמיעה תקינה.
מה קורה אם תוצאות הבדיקה לא טובות?
התשובה לשאלה זו תלויה קודם כל בגיל הנבדק. ביילודים הבדיקה מתבצעת ביום הראשון לחיים, ואם היא יוצאת לא תקינה – כלומר – אם לא מתקבלים הדים לגירוי השמיעתי – חוזרים על בדיקת השמיעה ביום שלמחרת. אם גם אז הבדיקה יוצאת לא תקינה, מפנים את התינוק לביצוע בדיקת שמיעה מעמיקה יותר, כדוגמת בדיקת ABR, ופועלים בהתאם לתוצאותיה.
חשיבות האיתור המוקדם
ישנה חשיבות מאוד גדולה לביצוע בדיקת סינון שמיעה, משום שהיא מאפשרת לזהות ליקויי שמיעה כבר בגיל צעיר. זיהוי כזה הוא חשוב מאוד, שכן אם הוא לא מתבצע מוקדם התינוק גדל לתוך עולם שבו הוא לא ממש מבין מה אומרים לו ויכול לחוות הרבה מאוד קשיים כתוצאה מכך. איתור מוקדם של בעיה וטיפול בה, בין אם באמצעות שימוש במכשיר שמיעה או בכל דרך אחרת שיכולה לסייע, תאפשר לתינוק לגדול להיות ילד בעל איכות חיים מאוד דומה לזאת של שאר הילדים.
חשוב מאוד לבצע את הבדיקה הן בבית היולדות והן בכל תקופה אחרת אשר בה מתעורר חשד לליקוי שמיעה אצל התינוק או הילד, כך שאם לכם, כהורים, יש חשש ולו הקל ביותר, מומלץ לפנות להתייעצות עם רופא הילדים ואם יש צורך – להגיע לבדיקת פלט אקוסטי. רק בריאות!